De training

Wat is een MBSR training

Mindfulness Based Stress Reduction is een 8- weeks trainingsprogramma ontwikkeld door dr. John Kabat-Zinn. Hij deed in 1979 onderzoek naar de invloed van stress op lichaam en geest en ontwikkelde vervolgens dit Stress Reductie Programma.

Mindfulness training is geen gespreksgroep of therapie. Het programma spreekt je aan op jouw eigen kracht en gezondheid.  Het uitgangspunt is dat jij jezelf het beste weet te helpen en dat iedereen over deze mogelijkheden beschikt.
De training is laagdrempelig, praktisch en direct toepasbaar in je dagelijks leven. Er is geen speciale kennis, conditie of ervaring voor nodig.  Je oefent binnen de grenzen van jouw eigen kunnen en persoonlijke situatie.
Naast het vaste, begeleide programma vraagt de training dagelijks ca. 60 minuten thuis oefenen. Je ontvangt audiomateriaal met aandachtsoefeningen en een werkmap ter ondersteuning hiervan.
Zoals Edel Maex het mooi verwoordt: “Niemand heeft ooit leren piano spelen door er een boek over te lezen….”
In de training versterk je zou je kunnen zeggen je ‘aandachtsspier’. Zoals je ook je spieren traint in de sportschool, zo train je ook je bewustzijn.

Onderdelen van de mindfulness training zijn:

• adem-en concentratieoefeningen
• bodyscan en zitmeditatie
• lichte lichaamsgerichte bewegingsoefeningen uit de Hatha yoga
• aandacht- en waarnemingsoefeningen die het bewustzijn vergroten.
• inzicht in de relatie tussen gedachten, gevoelens en gedrag
• bewust worden van je communicatiestijl, hoe sta je in contact met anderen?
• mogelijkheid tot uitwisseling van ervaringen in de groep

 Wetenschappelijk onderzoek:

Maar liefst 80 tot 90% van alle ziekten hebben een relatie met spanning en stress. Dit is inmiddels wereldwijd wetenschappelijk bewezen en algemeen erkend. Je kunt dit als je belangstelling hebt nalezen op de website van de VMBN  https://www.vmbn.nl/wat-is-mindfulness/onderzoek/
Samengevat is duidelijk aangetoond dat er vermindering is bij tal van lichamelijke en geestelijke stress gerelateerde en ondefinieerbare klachten.

Start data 2019:  zie agenda
voor aanvang van de training vindt altijd een kennismakingsgesprek plaats!