COMPASSIE

        

Naar het hart van mindfulness

Compassie gaat over het liefdevol aanwezig zijn bij jezelf en anderen. Het is een onvoorwaardelijke uitnodiging vanuit het hart er te zijn voor je pijn en imperfecties. Het heeft niets te maken met medelijden, het is gedachteloos en speelt zich af op de laag van het hart.
Je leidt jezelf niet af, je doet niet alsof, je bent echt aanwezig en dit vraagt moed en bereidheid. Gelukkig is iedereen is in staat om verbinding te leggen met deze stralende kern in ons, waar we mee zijn geboren.
In de training zul je leren hoe je je kwetsbaarheid en onzekerheden mild kunt omarmen en volop JA kunt zeggen tegen het leven. Vaak zijn we geneigd onszelf met hardheid en strengheid te benaderen. Dit is over het algemeen niet helpend als je al pijn ervaart. Het ontwikkelen van compassie zal je helpen op een meer vriendelijke manier met jezelf en anderen om te gaan.

 

‘ Compassie vertelt je dat je de poort van het hart heb gevonden’ 

“Niemand is het zozeer waard je liefde te krijgen als jijzelf.” 


Boeddha

 

COMPASSIE TRAINING (MBCL)

Wat is een MBCL training

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond hoe zelfcompassie je veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen en algemeen welbevinden verhoogt.

Van deelnemers wordt gevraagd naar eigen wijsheid tijd vrij te maken voor meditaties en oefeningen uit het boek ” Compassie in je Leven”  van Frits Koster en Erik van den Brink.

Voor Wie?
Een compassietraining is een verdiepende training voor diegenen die eerder een mindfulness training (MBSR) hebben gevolgd of ervaring hebben met meditatie uit een andere traditie.

Voor aanvang van de training vindt er altijd een intake gesprek plaats om kennis te maken en je vragen te kunnen stellen.

 

Tijdens een 8-weekse Compassietraining krijg je o.a. inzicht in:

  • De drie emotieregulatiesystemen en hoe die je geluk beïnvloeden
  • Je innerlijke criticus en je wijze stem
  • De vier elementen van compassie: openheid, begrip, vriendelijkheid en daadkracht
  • Hoe je diepe emotionele pijn kunt verzachten
  • Hoe je milder voor jezelf kunt zijn en toch daadkrachtiger
  • Hoe je oude patronen met compassie kunt benaderen en transformeren

Ik ben erg blij dat ik de compassietraining bij Roos heb kunnen volgen. Ik heb op een warme, vriendelijke manier opmerkzaam leren zijn en mezelf bijvoorbeeld de vraag leren stellen ‘Wat is nu het meest compassievolle wat ik kan doen?’……De sfeer was steeds zodanig dat ik mezelf kon zijn en me open kon stellen, hoe ik me ook voelde. Er kon ervaren worden wat er te ervaren was. Hierdoor kreeg de training diepgang.

Thijs