Onschuld

Mijn vader is aangekomen op het laatste stukje van zijn reis hier op aarde. Hij heeft zich, net als wij, te verhouden tot de wetenschap te zullen gaan sterven. Wat overblijft is een groot niet-weten. Zekerheden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat houvast leek blijkt een illusie, enkel bestaand uit denkbeelden. Een beeld sterft, kennis verdwijnt, een ziekte dwingt hem op de knieën.
Ik kijk naar mijn vader, 80 jaar oud, en zie opeens een kleine jongen. Zijn ogen glimmen. Weerspiegelen een leven wat ten volle is geleefd. Een puurheid en een wijsheid die ik niet eerder zag worden zichtbaar. Zijn geheugen laat hem in de steek. Gedachten, namen, herinneringen vallen weg…. Om plaats te maken voor iets nieuws. Hij lijkt wel een engel, in zijn witte hemd, met zijn witte haar, in een wit dekbed. Blauwe ogen tussen roze orchideeën. Ik schiet vol. Wat ik zie is pure onschuld. Ontwapening. Mijn vader, en een kind. Net wakker, herboren. Zijn ziekte schenkt hem overgave.
We zitten samen in de tuin, luisterend naar de merel. Geluiden van vroeger. Stilte. Aanwezig. “Je bent goed zoals je bent”, zegt hij. Zijn woorden en stem spreken onvoorwaardelijke Liefde. Even verdwijnen de grenzen, tussen dochter en vader. Voorbij de dochter. Voorbij de vader, blijft er enkel Liefde over.
En ik kijk naar mijn vader die gaat sterven en opnieuw geboren wordt.

4 Comments

  1. Minerva

    Wat een ontroerend schrijven over je vader. Alle liefde voor jou en je vader

    1. Ook voor jou Minerva! Dankjewel en leuk je te lezen

  2. Wat schrijf je dat mooi, Roos……Wat moeilijk en verdrietig. Ik wens je veel sterkte toe.

    1. Dankjewel Henry, het moeten gaan loslaten is verdrietig, maar wat zichtbaar wordt en overblijft is pure liefde! En dan is er vooral dankbaarheid…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s